ZGUBIDAN I BAREK

Mala je predstava u duhu starih, tradicionalnih putujućih lutkara, koji su svoj zabavni program izvodili u na ulicama i trgovima za okupljeni puk svih generacija staleža i profesija, te za slučajne prolaznike. Predstava se izvodi u prostoru tzv. casteleta, ili malog sklopivog kazališta, uz pratnju žive autorske glazbe na harmonici. Radnja se odvija u Zagrebu, tako da obiluje mnoštvom domaćih, tradicijskih prepoznatljivih motiva, svima zanimljivih i vizualno prepoznatljivih. Glavni likovi, Zgubidan i Barek naša su inačica kultnih engleskih lutkarskih tipova Puncha i njegove žene Judy, koji u nizu humorističkih epizoda i sličica iz živta malog čovjeka, uveseljavaju publiku.

Autorski tim: Slobodan Šnajder, Kruna Tarle. Maja Martin, Petra Bokić, Patrik Gregurec, Goran Goleš i Tomislav Rožić, produkcija: KRUNA TARLE-art

RASPORED IGRANJA U ZAGREBU, LJETO 2018.
pretpremijera: festival Cest is d'best (kad se definira raspored)
premijera: subota, 16. lipnja od 10 do 12 sati, dvije izvedbe – Opatovina
reprize:
nedjelja, 17. lipnja od 10 do 12 sati, dvije izvedbe, Trg Europe
subota, 23. lipnja od 10 d0 12 sati, dvije izvedbe - Tkalčićeva (kod Zagorkinog spomenika)
nedjelja, 24. lipnja od 10 do 12 sati, dvije izvedbe - Strossmayerovo šetalište

Kruna Tarle radionice


KRAVA NA ORMARU

Da svoj skučeni stan dijelimo s pravom pravcatom kokoškom, ne možemo baš zamisliti. Ili možda, ipak...ta ona je tako malena i možda bismo se s njom nekako uspjeli dogovoriti da se ponaša pristojno. S kozom je već dosta teže, a s prasetom ne ide baš nikako. A zamislite tek kravu kao sustanarku!
A ipak, cijela se ova ekipa uselila kod fine zagrebačke gospođe što je bilo krajnje neugodno i žestoko iskustvo, iako se pouka isplatila: Mi malokad znamo cijeniti ono što imamo, želeći neprestano sve to više, a da često ni sami ne znamo što hoćemo. Promijenimo kut gledanja i - evo sreće!

Nadahnuta motivima jednostavne dječje pripovijetke i uz pomoć žive glazbe, nastala je naša vesela lutkarska predstava djeci na zadovoljstvo.

Autorski tim: Kruna Tarle, Maja Martin, Tomislav Rožić, Patrik Gregure
Produkcija: KRUNA TARLE-art & Centar mladih Ribnjak

Kruna Tarle radionice


POZIV NA RADIONICE

LUTKA U TEATRU, PEDAGOGIJI I ART-TERAPIJI

Tijekom akademske godine/sezone 2017/2018. održat će se dva ciklusa radionica:
1. EDUKATIVNE RADIONICE ( jedanput mjesečno - ukupno 8 radionica)
2. ART-RADIONICE (održavaju se tjedno)

AUTORICA I VODITELJICA CIKLUSA: Kruna Tarle, kazališna i likovna umjetnica multimedije, umjetnička pedagoginja i osnivačica umjetničke organizacije KRUNA TARLE-art, upisane u Očevidnik kazališta

KORISNICI: odgajatelji i nastavnici, voditelji lutkarskih družina, pedagozi, psiholozi, defektolozi, roditelji, umjetnici, studenti i svi zainteresirani.

EDUKATIVNE RADIONICE
Ciklus pod zajedničkim nazivom: REŽIJA MALE FORME

Režija lutkarske predstave neizostavna je tema za svakoga tko se bavi lutkarstvom i podrazumijeva brojna pitanja i potpitanja na koja nije lako naći jednoznačni odgovor. Naime, režija osobito lutkarska jer se radi o mediju sinteze, uključuje sve, znanja i iskustva iz različitih područja umjetnosti: dramske, likovne, glazbene, plesne... a zadire i u mnogo šire i dublje područje kao što je osobni ukus, stil, osjećaj za mjeru, opća kultura, a u krajnjoj liniji i svjetonazor. Prema tome, radi se o izuzetno složenoj i zahtjevnoj temi koja zaslužuje posebnu pažnju i mnogo veću investiciju vremena nego u slučaju bilo koje pojedinačne teme.

Više o radionici saznajte ovdje.

ART-RADIONICE
Ciklus pod nazivom: TEATAR I NJEGOV DVOJNIK

I ove sezone nastavljamo s programom art-radionica za odrasle. Radi se o istraživanju medija maske, materijala i objekta, što se naziva još „kazalištem figura”, „kazalištem objekta”ili „kazalištem poetskih slika” („Image Theatre”). Program nije izravno edukativan, nego je istraživački, namijenjen onim kreativnim pojedincima koji žele osjetiti izražajne mogućnosti drugog, drugačijeg ili alternativnog, a svakako i autorskog kazališta.
TERMIN održavanja radionica: srijeda, 17-20 sati
MJESTO: Centar mladih Ribnjak, Zagreb, Park Ribnjak 1, prizemlje lijevo.
KOTIZACIJA: Program Art-radionica za sudionike BESPLATAN.
INFO: Kruna Tarle, krunatarle@gmail.com, tel: 091 5858598, facebook.com/krunatarle


Kruna Tarle radioniceKruna Tarle radionice


POZIV NA KREATIVNU RADIONICU
„LUTKE IZ DAVNINE“

12. OGULINSKI FESTIVAL BAJKE POD NAZIVOM „BAJKE U NOVOM RUHU“
OGULIN, NEDJELJA, 11/06/2017, OD 13.30 D0 15.30 SATI

Fantastični likovi koji nastanjuju priče iz davnine“, kao što su bijesovi, vile, divovi i toliki drugi koji se pojavljuju ravnopravno uz realna bića, nadahnuće su za oblikovanje lutaka osebujnog obličja i upečatljiog karaktera kao što je i sam bajkovit pejzažni okvir mjesta događanja.

Sudionici radionice vizualizirat će svoj doživljaj Ivaninih nadnaravnih bića, stvarajući tako bogatu galeriju lutaka naglašenog reljefa i kolorita.

Za polaznike radionice bit će to novo estetsko i praktično iskustvo, kao i susret s manje poznatim materijalom i tehnikom obrade. Cilj je radionice između ostalog, potaknuti pedagoge i roditelje da prezentirana rješenja i oblike izražavanja i dalje samostalno primjenjuju u radu s djecom i za djecu Uza sve to, naglasak će biti na ekološki osvještenom pristupu.

Ovako zamišljen program rada pogodan je za različite uzraste, kako za učenike osnovnih i srednjih škola, tako i za odgajatelje, nastavnike, umjetnike i roditelje.

Voditeljica radionice: Kruna Tarle
Trajanje programa: 2 sata
Prostor: Potjeh
Kotizacija: 60 kn, a za članove obitelji: 50 kn po osobi
Potrošni materijal osiguran
Izrađene lutke ostaju u vlasništvu njihovih autora


Kruna Tarle radionice

Kruna Tarle radionice


RADIONICE NA CEST-u

VESELA cvjetna GIPSAONICA

AUTORICA I VODITELJICA RADIONICE: KRUNA TARLE, KAZALIŠNA I LIKOVNA UMJETNICA MULTIMEDIJE

Ove subote i nedjelje na Zrinjevcu, u sklopu CEST-a, imat ćemo radionice Vesela Gipsaonica, od 10 do 14 sati, dođite i probudite svoju kreativnu stranu.

Programski materijal preuzimte OVDJE.

Gipsanje je obično negativno iskustvo koje se povezuje s prijelomima i osjećajem boli. Ono postaje zabavno tek u drugoj fazi, kad se prijatelji iz razreda na gips potpisuju i kad po njemu kreativno šaraju.. Mi ćemo općim zagipsavanjem pokazati da to može biti i veseo, a isto tako i likovno profilirani doživljaj. Odrasli i starija djeca koja požele da nam budu modeli, za nagradu će dobiti na licu mjesta uzet gipsani otisak lica, postupak koji podsjeća na crtanje portreta po velikim svjetskim centrima. Proces gipsanja na živom modelu zabavan je i zanimljiv. Oni majmlađi, gipsat će svoje prstiće kako bi dobili slatke male lutkice zvane Puppet Fingers. Iako je svođenje svega oko nas na sam oblik bez boje (bijelo) već zanimljiv i začudan doživljaj, uslijedit će oslikavanje maski i lutkica cvjetnim motivima u skladu s općom temom ovogodišnjeg Cesta. Ipak smo svi mi, ili bi dobro da jesmo – djeca cvijeća!


Kruna_Tarle_Kazaliste_maske_materijala_objekta


POZIV NA IZLOŽBU I RADIONICU

Kruna Tarle i Ivana Bakal:

PARADIGMA KOSTIMA/FIGURE U TEATRU OBJEKTA

Izložba i radionica

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
25.5. – 1.6.2017.
Otvorenje izložbe: 25.5. u 19 sati
Radionica: 25.5. od 17 do 21 sat


Organizator: ULUPUH

Riječ je o projektu dviju autorica, Krune Tarle i Ivane Bakal, koji ima za cilj temeljitije istražiti novi odnos likovne umjetnosti i kazališta kao svojevrsni dijalog koji je izvršio presudan utjecaj na obje ove umjetnosti. Pored velikih svjetskih i domaćih imena, mahom slikara i kipara koji su učinili nemjerljiv doprinos lutkarskoj umjetnosti kao i avangardnim žanrovskim izvedenicama, te kazališnoj avangardi uopće, tu su i kostimografi koji su se svojim pristupom približili poimanju kostima kao autonomnog bića, kao i fluidne granice između lutke, kostima i figure. Projekt je zamišljen kao sinteza likovnog i kazališnog, kao jedinstvo teorijskog i praktičnog, putem više različitih oblika rada, izložbe i radionice.

Izložba je prikaz djela umjetničkog opusa dviju umjetnica u kojem je primaran odnos prema kostimu kao subjektu, a ne tek kao ilustrativnom elementu u službi dramaturgije teksta.

I sama je izložba multimedijskog karaktera, pa tako objedinjuje slijedeće:

- eksponate lutaka/kostima/figura

1. Ivana Bakal – objekti/instalacije u prostoru pod nazivom: Djetinjstvo (suradnica na izradi Diana Mihalić), Lutka GO i Crna kraljica. Radovi su nastali u sklopu projekata vizualnog kazališta ili u sklopu projekata istraživanja teatra objekta (samostalni projekti ili projekti u suradnji s Katarinom Radošević Galić)

2. Kruna Tarle: objekt iz predstave Sretni princ (izrada: Vesna Balabanić, foto: InesNovković). U tijeku scenske igre objekt se pred očima gledatelja transformira iz maske zatijelo u kostim, a potom i u lutku.

- slide-show likovnih i kostimografskih radova Ivane Bakal kao i kazališnih radova iz predstava i art-radionica Krune Tarle

- video prezentaciju odabranih segmenata iz predstava Krune Tarle (izbor i montaža: Mario Beusan)

- scensku izvedbu: prizor iz predstave Nadir (Kruna Tarle i ansambl Fasade: Sandra Grižić, Marija Bitunjac, Marina Ćurković, Maja Martin, Maja Trobić, glazba: Ivana Kiš) - na otvorenju.

Izložba će se otvoriti u četvrtak, 25. svibnja u 19 sati.

Uz izložbu, na dan otvorenja održati će se jednodnevna radionica Junk Puppet, od 17 do 21 sat. Radionicu će voditi Kruna Tarle i Ivana Bakal, uz asistentice Marinu Ćurković i Manuelu Brcko. Radionica je namijenjena starijima od 15 godina. Objekti koji će nastajati tijekom radionice pretvoriti će se u ad hoc eksponate i postati sastavni dio izložbe. Kako je tema izložbe upravo pretapanje kostima, figure, lutke i maske, tako je i radionica svojevrstan dijalog s najrazličitijim, otpadnim materijalima, tvarima, objektima ili dijelovima koji su ispali iz konteksta i koji će se u procesu spontane igre, brzo poput krokija, i to tehnikom 3D kolaža, oblikovati u figuru/ lutku/ kostim/ masku. Zbog ograničenog broja polaznika, zainteresirani za sudjelovanje trebaju se prethodno prijaviti na ulupuh@gmail.com (poruku nasloviti Prijava za Paradigmu kostima, a u poruci specificirati u koji bi se sat uključili u radionicu - u 17, 18 ili 20 sati). Optimum je 10 sudionika istovremeno. Radionica se ne naplaćuje, a kao svojevrsnu "ulaznicu" molimo posjetitelje da sa sobom donesu neke odbačene predmete ii bilo koji materijal bez ograničenja, koji bi mogao biti zanimljiv za oblikovanje.

PARADIGMA KOSTIMA/FIGURE U TEATRU OBJEKTA je drugi dio istoimenog projekta koji je nastao u suradnji s Galerijom TTF Tekstilno-tehnološkog fakulteta i koji je bio financijski potpomognut sredstvima MK. Više možete pronaći na OVDJE

Izložba će se u Galeriji ULUPUH moći razgledati do 1. lipnja, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Program na dan otvorenja, 25.5. uvršten je u program manifestacije Reli po galerijama, kao i Dane otvorenih vrata udruga.

Uz izložbu je raspisan i natječaj za mlade kreativce, Junk Puppet, u kojem se svi do 18. godine starosti pozivaju da izrade scensku lutku/kostim/objekt od odbačenih materijala. Fotografije svojih uradaka mali i mladi natjecatelji trebaju poslati na adresu kreativci3@gmail.com do 29.5. ove godine. Više o natječaju pročitajte OVDJE.


Kruna_Tarle_Kazaliste_maske_materijala_objekta Kruna_Tarle_Kazaliste_maske_materijala_objekta Kruna_Tarle_Kazaliste_maske_materijala_objekta


POZIV NA RADIONICU

DRAMOLET
KAZALIŠTE MASKE, MATERIJALA I OBJEKTA

Radionica Image teatra
Autorica programa i voditeljica: Kruna Tarle

MJESTO ODRŽAVANJA: Centar za kulturu i film Augusta Cesarca
VRIJEME: 19.5.–21.5.2017.

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca tijekom 2017. godine organizira ciklus dramskih seminara namijenjenih pedagozima, učiteljima, profesorima u radu s djecom i mladima. U suradnji s eminentnim stručnjacima dramske umjetnosti osmišljen je program edukacija koje se provode putem trodnevnih radionica.

Maska, prilično zapostavljeni medij, negdje na pola puta između glumca i lutke, pruža neslućene mogućnosti izražavanja, prije svega neverbalnog i iracionalnog.
Kazalište materijala i objekta se nalazi u prostoru između kazališta i likovne umjetnosti, i ukazuje na moguće drugačije vizure koje će nužno izmijeniti i kazalište i likovnu umjetnost.

SADRŽAJ RADA

a) LIKOVNA RADIONICA
  • izrada gipsanog odljeva lica – rad u parovima, što predstavlja obostrano snažno meditativno iskustvo
  • izrada raznovrsnih improviziranih maski za lice i tijelo koje nemaju za cilj da postanu statični izložbeni eksponati, nego efemerna scenska pomagala

b) SCENSKA RADIONICA
  • Scensko istraživanje medija maske, materijala i objekta
  • Izražavanje putem improvizacija, pojedinačnih etida i većih cjelina
  • Scensko istraživanje maske kao snažnog medija identifikacije i projekcije u korelaciji s prostorom, pokretom, partnerom, omogućava poniranje u duboke pretince zaboravljenih arhiva koji putem kreativnog oslobađanja izlaze na površinu

CILJ RADIONICE
Upoznavanje s tzv. Drugim ili drugačijim kazalištem u kojem ne dominira izgovorena riječ i koje polazi od likovne umjetnosti točnije, dinamične slike. Ono u osnovi počiva na lutkarskom mišljenju, to jest dijalogu s materijalom ili dijalogu živog i neživog. Bavi se jezikom znakova te razvija svoju specifičnu poetiku i dramaturgiju.

Radi se o poetskom i filozofičnom kazalištu, sintezi pokreta, slike i zvuka.

Cilj ove radionice nije edukacija, upoznavanje novih činjenica, nego slobodno istraživanje u prostorima scenske iluzije i intuicije.

KONTAKT I PRIJAVE: ivana.market@centarcesarec.hr
Centar za kulturu i film Augusta CesarcaKruna_Tarle_Kazaliste_maske_materijala_objekta Kruna_Tarle_Kazaliste_maske_materijala_objekta


RADIONICE IMAGE THEATREA*

MEDIJ: MASKA
1. MASKA – RELJEF NUTRINE, LIKOVNA RADIONICA
2. MASKA – GOVOR PRIJE RIJEČI, SCENSKA RADIONICA

1. Sasvim neobično za svijet likovne prakse, sudionici zatvorenih očiju izrađuju masku, upravo svoj vlastiti portret u glini, ili portret nekog drugog, stvarne ili imaginirane osobe, što im je prepušteno na volju. Tomu prethodi vježba u tehnici ugljena koja se sastoji u crtanju croquisa lica bez kontrole vida. Potom nastaje maska, objekt na razmeđu vanjskog i unutarnjeg svijeta. A sve ovo zbiva se u tišini intuicije.

2. Scensko istraživanje maske kao snažnog medija identifikacije i projekcije u korelaciji s prostorom, pokretom, partnerom. Poniranje u duboke pretince zaboravljenih arhiva koji putem kreativnog oslobađanja izlaze na površinu.

Zajedničko objema radionicama jest odsustvo: u prvom slučaju osjetila vida, u drugom – izgovorene riječi. Želimo provjeriti može li svjesna redukcija, to jest osiromašenje, u konačnici dovesti do obogaćenja.

BESPLATNE RADIONICE za odrasle
Subota, 19.11 2016.
1. radionica: 14-16 sati
2. radionica: 16-18 sati
Centar mladih Ribnjak, Park Ribnjak 1, Likovni klub/Velika dvorana
Napomena: ponesite papuče i crnu radnu odjeću

*IMAGE THEATRE ili KAZALIŠTE POETSKIH SLIKA.
Kruna Tarle, jedina predstavnica ovoga žanra u našoj sredini.


Paradigma kostima/figure u teatru objekta Paradigma kostima/figure u teatru objekta


Paradigma kostima/figure u teatru objekta

Kruna Tarle i Ivana Bakal

TTF galerija
Sveučilište u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet
Prilaz baruna Filipovića 28 a, Zagreb

4.11. - 12.11.2016.
Otvorenje u petak, 4. studenoga u 13 sati
Galerija Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Prilaz baruna Filipovića 28A, I kat.

Projekt "Paradigma kostima/figure u teatru objekta" ima za cilj istražiti međuodnos likovne umjetnosti i kazališta, koji je izvršio presudan utjecaj na obje discipline. Projekt je zamišljen kao sinteza likovnog i kazališnog, teorijskog i praktičnog pristupa temi odnosa lutke/kostima/objekta/figure u međuprostoru likovne i kazališne umjetnosti. Ova je tema dosad malo sustavno istraživana. Podtema projekta je kazališna avangarda, odnosno avangarda moderne umjetnosti I umjetnički pokreti koji su se u svom djelovanju doticali lutkarstva. Izložbom se ukazuje i na tretman lutke u hrvatskoj povijesti kostimografije. Izložba je prikaz dijela opusa dviju umjetnica. Izložba je uvrštena u program ULUPUH-a za 2016. godinu te se ostvaruje u partnerstvu s TTF galerijom.

Radno vrijeme TTF galerije: utorkom od 15 do 19 sati, četvrtkom od 12 do 16 sati; 4. studenoga od 13 do 17 sati.

Realizaciju programa TTF galerije omogućili su Sveučilište u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.


Paradigma kostima/figure u teatru objekta