POZIV NA RADIONICE

LUTKA U TEATRU, PEDAGOGIJI I ART-TERAPIJI

Tijekom akademske godine/sezone 2017/2018. održat će se dva ciklusa radionica:
1. EDUKATIVNE RADIONICE ( jedanput mjesečno - ukupno 8 radionica)
2. ART-RADIONICE (održavaju se tjedno)

AUTORICA I VODITELJICA CIKLUSA: Kruna Tarle, kazališna i likovna umjetnica multimedije, umjetnička pedagoginja i osnivačica umjetničke organizacije KRUNA TARLE-art, upisane u Očevidnik kazališta

KORISNICI: odgajatelji i nastavnici, voditelji lutkarskih družina, pedagozi, psiholozi, defektolozi, roditelji, umjetnici, studenti i svi zainteresirani.

EDUKATIVNE RADIONICE

Ciklus pod zajedničkim nazivom: REŽIJA MALE FORME

OPIS SADRŽAJA: režija lutkarske predstave neizostavna je tema za svakoga tko se bavi lutkarstvom i podrazumijeva brojna pitanja i potpitanja na koja nije lako naći jednoznačni odgovor. Naime, režija osobito lutkarska jer se radi o mediju sinteze, uključuje sve, znanja i iskustva iz različitih područja umjetnosti: dramske, likovne, glazbene, plesne... a zadire i u mnogo šire i dublje područje kao što je osobni ukus, stil, osjećaj za mjeru, opća kultura, a u krajnjoj liniji i svjetonazor. Prema tome, radi se o izuzetno složenoj i zahtjevnoj temi koja zaslužuje posebnu pažnju i mnogo veću investiciju vremena nego u slučaju bilo koje pojedinačne teme.
Zašto baš režija MALE FORME? U mnoštvu literarnih žanrova prisutnih i u teatru postoji jedan koji je specifičan za lutkarstvo i za njega osobito prikladan, a to je upravo mala forma. Ona ima svoja pravila, a prednost joj je što nam svojom jezgrovitošću i svježinom ideje pomaže da ostajemo unutar samog medija, a ne da nam se dogodi „iskliznuće“ u recimo, srodni dramski medij. Lutkarstvo je kao što znamo, autoniman medij nezamjenjiv bilo kojim drugim, pa je jedino smisleno da se izražavamo njemu svojstvenim jezikom. Mnogo velikih lutkarskih umjetnika u povijesti izražavalo se isključivo u tehnici malih formi da bi iza sebe ostavili kultna, nezaboravljena velika djela.

METODE RADA: radeći na jednoj sadržajnoj cjelini prolazit ćemo iznova, ali s dodatnom kompleksnošću i intenzitetom, teme kojima smo se bavili u prošlogodišnjem ciklusu, kao što su na pr: jednostavna i složena animacija, glas i govor lutke, mizanscena, scenografija i prostor, tipologija, tehnologija i estetika lutaka, rekvizita, složeni odnosi i dr. Korak dalje predstavljat će i zahtjevniji pristup da sudionici radionice sami pronalaze rješenja i oblikuju veće cjeline. Sastavni dio rada bit će kao i uvijek kritička analiza učinjenog s referencijama na opći kontekst i teorijsku podlogu.

VRIJEME ODRŽAVANJA: radionice se održavaju jedanput mjesečno, i to četvrtkom od 17.30 do 21 sat. Termini radionica za 2017. godinu su slijedeći: 12. rujna, 9. listopada i 7. prosinca. Za termine u idućoj kalendarskoj godini slijedi dogovor. Svaka radionica zasebna je cjelina, tako da se može pohađati samo pojedina, po vlastitom izboru.

MJESTO: DV „DOBRO DRVO“, Strojarska 26, Zagreb

KOTIZACIJA: 200,00 HRK po radionici za pojedince, 250,00 HRK za ustanove.

ART-RADIONICE

Ciklus pod nazivom: TEATAR I NJEGOV DVOJNIK

I ove sezone nastavljamo s programom art-radionica za odrasle. Radi se o istraživanju medija maske, materijala i objekta, što se naziva još „kazalištem figura”, „kazalištem objekta”ili „kazalištem poetskih slika” („Image Theatre”). Program nije izravno edukativan, nego je istraživački, namijenjen onim kreativnim pojedincima koji žele osjetiti izražajne mogućnosti drugog, drugačijeg ili alternativnog, a svakako i autorskog kazališta.
TERMIN održavanja radionica: srijeda, 17-20 sati
MJESTO: Centar mladih Ribnjak, Zagreb, Park Ribnjak 1, prizemlje lijevo.
KOTIZACIJA: Program Art-radionica za sudionike BESPLATAN.
INFO: Kruna Tarle, krunatarle@gmail.com, tel: 091 5858598, facebook.com/krunatarle

Više informacija o dosadašnjem radu možete pronaći na stranicama:
Kruna Tarle - facebook
Scena Ribica
Centar mladih ribnjak
Lutkarska edukacija u Centru mladih Ribnjak


Kruna Tarle radioniceKruna Tarle radionice