ČAROBNI SVIJET LUTAKA U VELIKOM TABORU

Dvije nedjelje zaredom, 28. svibnja te 4. lipnja 2023., u dvorcu će se održati događanje pod nazivom „Čarobni svijet lutaka u Velikom Taboru“, na čijem će se programu u periodu od 12 do 16 sati naći brojne zanimljive lutkarske predstave i radionice namijenjene svim uzrastima.

Opis radionica:
1. TAJNI ŽIVOT DVORACA - izrada štapnih lutaka nadahnutih likovima iz legendi koji su i dalje duhovno stanovnici kao ovih oniričnih prostora. Na krilima mašte svatko će izabrati po neku povijesnu ili mitsku figuru, te ju svojom kreacjom vratiti u život. U tehnici modeliranja gipsanim zavojima, odlučili smo se i za ekološki pristup.
Radionica je namijenjena djeci od 8 godina nadalje, kao i čitavim obiteljima. Trajanje: 90 minuta.

2. VERONIKE DANAS - Veronika Desinićka, u ovim je prostorima nezaobilazna tema. Nemoguće je odmaknuti se od njezina upečatljivog lika koji svatko zamišlja na svoj način i koji nas svojom porukom obvezuje. Meditativnim postupkom uzimanja gipsanog odljeva lica (radeći u parovima), pokušat ćemo dati vlastito viđenje ove impresivne i tragične junakinje.
Radionica je namijenjena odraslima i mladima. Trajanje: 90 minuta.

3. MALI ŠUMSKI STVOROVI - u nakani da i najmlađe, uključimo u kreativno izražavanje, idlučili smo se za ovaj jednostavniji i zabavniji oblik rada, a to je izrada lutaka- prstića (Finger Puppets) od gipsanog zavoja. Materijal je pogodan jer se brzo suši, te omogućuje i neposredno oslikavanje. Kako se radi o minijaturama, usmjerit ćemo pažnju na mikrosvijet stanovnika šume, bilo da se radi o biljnjom ili životinjskom svijetu ili pak o mitskim pojavama kao što su patuljci i slični stvorovi. Kako je „gipsanje“ inače povezano s neugodnim i bolnim iskustvima, želimo malene povesti i u ovo posve suprotno, zabavno iskustvo.
Radionica je namijenjena predškolcima. U pratnji odraslih. Trajanje: 60 minuta.

Voditeljice radionica: Magda Henok, Ana Malnar, Goranka Moćnik Puceković, Ivana Škrlec, Kruna Tarle

Izložba: Veronikin rubac
Dvor Veliki Tabor 2023, autorica Kuna Tarle
Izložba manjeg opsega (5 radova), korespondira s jednom od radionica u sastavu šireg projekta, a to je radionica za odrasle pod nazivom Veronikin rubac. Maske oblikovane u tehnici gipsa i marama od gaze, identične su po postupku onima koji će tek nastati u procesu rada na samoj radionici uzimanjem gipsanog odljeva lica sudionika. Ovakav autentičan otisak monokromnog reljefa fizionomije svakog pojedinca, svojevrsni je anonimni portret, potpis, trag ili pečat neponovljivog trenutka i lika koji se otima zaboravu. Kolikogod da je legenda o Veroniki Desiničkoj živa i prisutna u ovom prostoru, nitko više ne zna kako je izgledalo njezino lice. Isto kao što su nam nepoznata lica današnjih Veronika.Kruna Tarle radionice Kruna Tarle radionice Kruna Tarle radionice


ŠKOLA STVARALAŠTVA „NOVIGRADSKO PROLJEĆE“ 2022.

Online radionica s odabranim učenicima osnovnih škola RH, kao i nastavnicima hospitantima.
Tema: OGLEDALO
Prezentacija završnih radova pod naslovom „Maska kao ogledalo“

„Iznenada, dođe mi u pamet jedna priča, a da se nikako nisam mogao sjetiti gdje sam je pokupio. Radi se u toj priči o jednom čovjeku koji je užasno, do ludila, ružan – tako je ružan da svojom rugobom straši i tjeskobi sve oko sebe. I zato on navuče jednu masku, i to masku nekog lijepog sveca; i jako se potrudi prispodobiti se toj maski da bi i sam bio postao sveti čovjek ljepotan. No onda jednom – a sad se ne mogu sjetiti je li to bila neka žena, u koju se zaljubio, ili netko drugi, - na svaki način netko mu u jednom trenutku strgne masku s lica. On je potpuno zgromljen, misleći da upravo izlazi na vidjelo njegova ružnoća kakva stvarno jest – ali onda, na njegovo iznenađenje, osoba koja mu je masku strgla kaže mu: „Ali zašto si ti nosio masku, kad ona izgleda točno onako kao što izgleda tvoje lice?“ On se je, naime, preobrazio u ono što je maska otjelovljivala.“ Iz intervjua s Peterom Brookom i PARABOLOM Objavljeno u „Informacijama o lutkarstvu“, broj 49/50 (1983. I + II) Preveo: Slobodan Šnajder


ONLINE RADIONICE I PREDAVANJA

Svima nam dobro poznata epidemiološka situacija, koja traje iznad svih očekivanja, prisilila nas je da se okušamo u novim oblicima rada koji uz mnoge nedostatke, ipak omogućavaju izvjestan kontinuitet u radu, kao i mogućnosti izražavanja i profesionalnog usavršavanja putem različitih vrsta edukacije. U nastavku navodimo osnovne podatke o realizaciji nekih od online program, bilo da se radi o radionicama (pojedinačnim ili o ciklusima), prezentacijama ili interaktivnim predavanjima, kako za djecu, tako i za studente, pedagoge, profesionalne umjetnike i druge zainteresirane.

- HRVATSKI SABOR KULTURE: trodnevni seminar/ radionica iz područja kazališne umjetnosti/ lutkarstvo (rujan 2020). Sudionici (njih pedesetak): nastavnici, pedagozi i srodna zanimanja. Tematske cjeline: 1.) PLOŠNE LUTKE, 2.) ŠTAPNE LUTKE 3.) RUČNE LUTKE „ZIJEVALICE“ -

- DJEČJI VRTIĆ „DOBRO DRVO“, u okviru EU projekta „Dječji vrtić za skladniji obiteljski život i kvalitetniji razvoj djeteta“- mentoranje za članove stručnog tima za provedbu programa dramskih i likovnih radionica/lutkarstvo, u ulozi supervizora za odgajatelje; prezentacije i konzultacije na širok raspon tema (2019 - 2021).

- ŠKOLA STVARALAŠTVA „NOVOGRADSKO PROLJEĆE“ (2021): jednotjedna online radionica na temu „Voda“, s odabranim učenicima osnovnih škola RH, kao i nastavnicima hospitantima.

- CENTAR MLADIH RIBNJAK & CENTAR ZA AUTIZAM: projekt „KREATIVNI OTISAK“ - likovne radionice izrade i dekoracije objekata na temu zimskih motiva (prosinac 2020). Korisnici: osobe s posebnim potrebama uz asistenciju pedagoških stručnjaka.

- CENTAR MLADIH RIBNJAK & CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE „GOLJAK“: lutkarske radionice pod nazivom ŠTRUMFOKAZ - Malo kućno kazalište (2021), praktični rad: izrada raznovrsnih lutaka od čarapa i stvaranje dramskih etida.

- ULUPUH (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) - u okviru trogodišnjeg projekta: „LIKOVNO KAZALIŠTE“ (2020.) interaktivna predavanja na slijedeće teme: 1.) LUTKARSTVO BEZ PREDRASUDA I KOMPLEKSA, 2.) JE LI „KAZALIŠTE FIGURA“ SAMO „BOLJI“ NAZIV ZA LUTKARSTVO? Korisnici: odrasli, prvenstveno profesionalci (otvoreno za javnost).

- ULUPUH – druga faza projekta „LIKOVNO KAZALIŠTE“ (studeni 2021), interaktivno predavanje pod nazivom: PRODOR LIKOVNE UMJETNOSTI U KAZALIŠTE – PARADIGMA NOVIH ODNOSA. Korisnici: odrasli: umjetnici, studenti pedagozi i dr. (otvoreno za javnost)

- SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA SRTOSSMAYERA U OSIJEKU, Akademija za umjetnosti i kulturu u Osijeku: radionice pod zajedničkim nazivom „IMAGE THEATRE I i II“ u sklopu 11. međunarodne revije lutkarstva „Lutkokaz“ održane u okviru EU projekta „EU Contemporary Puppetry Critical Platform“ (ožujak 2021), interaktivna predavanja na slijedeće teme: 1.) FROM THE THEATRE OF MASKS AND PUPPETS TO CONTEMPORARY ART FORMS, 2.) AUCTORIAL PROJECTS BY KRUNA TARLE Korisnici: domaći i strani studenti umjetničkih akademija.

Likovno kazalište - višegodišnji umjetničko / edukativni / multimedijski projekt

Kruna Tarle radionice Kruna Tarle radionice Kruna Tarle radionice


ARHIVA