ŠKOLA STVARALAŠTVA „NOVIGRADSKO PROLJEĆE“ 2022.

Online radionica s odabranim učenicima osnovnih škola RH, kao i nastavnicima hospitantima.
Tema: OGLEDALO
Prezentacija završnih radova pod naslovom „Maska kao ogledalo“

„Iznenada, dođe mi u pamet jedna priča, a da se nikako nisam mogao sjetiti gdje sam je pokupio. Radi se u toj priči o jednom čovjeku koji je užasno, do ludila, ružan – tako je ružan da svojom rugobom straši i tjeskobi sve oko sebe. I zato on navuče jednu masku, i to masku nekog lijepog sveca; i jako se potrudi prispodobiti se toj maski da bi i sam bio postao sveti čovjek ljepotan. No onda jednom – a sad se ne mogu sjetiti je li to bila neka žena, u koju se zaljubio, ili netko drugi, - na svaki način netko mu u jednom trenutku strgne masku s lica. On je potpuno zgromljen, misleći da upravo izlazi na vidjelo njegova ružnoća kakva stvarno jest – ali onda, na njegovo iznenađenje, osoba koja mu je masku strgla kaže mu: „Ali zašto si ti nosio masku, kad ona izgleda točno onako kao što izgleda tvoje lice?“ On se je, naime, preobrazio u ono što je maska otjelovljivala.“ Iz intervjua s Peterom Brookom i PARABOLOM Objavljeno u „Informacijama o lutkarstvu“, broj 49/50 (1983. I + II) Preveo: Slobodan Šnajder


ONLINE RADIONICE I PREDAVANJA

Svima nam dobro poznata epidemiološka situacija, koja traje iznad svih očekivanja, prisilila nas je da se okušamo u novim oblicima rada koji uz mnoge nedostatke, ipak omogućavaju izvjestan kontinuitet u radu, kao i mogućnosti izražavanja i profesionalnog usavršavanja putem različitih vrsta edukacije. U nastavku navodimo osnovne podatke o realizaciji nekih od online program, bilo da se radi o radionicama (pojedinačnim ili o ciklusima), prezentacijama ili interaktivnim predavanjima, kako za djecu, tako i za studente, pedagoge, profesionalne umjetnike i druge zainteresirane.

- HRVATSKI SABOR KULTURE: trodnevni seminar/ radionica iz područja kazališne umjetnosti/ lutkarstvo (rujan 2020). Sudionici (njih pedesetak): nastavnici, pedagozi i srodna zanimanja. Tematske cjeline: 1.) PLOŠNE LUTKE, 2.) ŠTAPNE LUTKE 3.) RUČNE LUTKE „ZIJEVALICE“ -

- DJEČJI VRTIĆ „DOBRO DRVO“, u okviru EU projekta „Dječji vrtić za skladniji obiteljski život i kvalitetniji razvoj djeteta“- mentoranje za članove stručnog tima za provedbu programa dramskih i likovnih radionica/lutkarstvo, u ulozi supervizora za odgajatelje; prezentacije i konzultacije na širok raspon tema (2019 - 2021).

- ŠKOLA STVARALAŠTVA „NOVOGRADSKO PROLJEĆE“ (2021): jednotjedna online radionica na temu „Voda“, s odabranim učenicima osnovnih škola RH, kao i nastavnicima hospitantima.

- CENTAR MLADIH RIBNJAK & CENTAR ZA AUTIZAM: projekt „KREATIVNI OTISAK“ - likovne radionice izrade i dekoracije objekata na temu zimskih motiva (prosinac 2020). Korisnici: osobe s posebnim potrebama uz asistenciju pedagoških stručnjaka.

- CENTAR MLADIH RIBNJAK & CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE „GOLJAK“: lutkarske radionice pod nazivom ŠTRUMFOKAZ - Malo kućno kazalište (2021), praktični rad: izrada raznovrsnih lutaka od čarapa i stvaranje dramskih etida.

- ULUPUH (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) - u okviru trogodišnjeg projekta: „LIKOVNO KAZALIŠTE“ (2020.) interaktivna predavanja na slijedeće teme: 1.) LUTKARSTVO BEZ PREDRASUDA I KOMPLEKSA, 2.) JE LI „KAZALIŠTE FIGURA“ SAMO „BOLJI“ NAZIV ZA LUTKARSTVO? Korisnici: odrasli, prvenstveno profesionalci (otvoreno za javnost).

- ULUPUH – druga faza projekta „LIKOVNO KAZALIŠTE“ (studeni 2021), interaktivno predavanje pod nazivom: PRODOR LIKOVNE UMJETNOSTI U KAZALIŠTE – PARADIGMA NOVIH ODNOSA. Korisnici: odrasli: umjetnici, studenti pedagozi i dr. (otvoreno za javnost)

- SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA SRTOSSMAYERA U OSIJEKU, Akademija za umjetnosti i kulturu u Osijeku: radionice pod zajedničkim nazivom „IMAGE THEATRE I i II“ u sklopu 11. međunarodne revije lutkarstva „Lutkokaz“ održane u okviru EU projekta „EU Contemporary Puppetry Critical Platform“ (ožujak 2021), interaktivna predavanja na slijedeće teme: 1.) FROM THE THEATRE OF MASKS AND PUPPETS TO CONTEMPORARY ART FORMS, 2.) AUCTORIAL PROJECTS BY KRUNA TARLE Korisnici: domaći i strani studenti umjetničkih akademija.

Likovno kazalište - višegodišnji umjetničko / edukativni / multimedijski projekt

Kruna Tarle radionice Kruna Tarle radionice Kruna Tarle radionice


ARHIVA