Zemlja je okrugla Zemlja je okrugla Zemlja je okrugla Zemlja je okrugla

ZEMLJA JE OKRUGLA

  • Autorski projekt (ideja, režija, dramaturgija, scenografija, kostimografija, lutke, glazbena dramaturgija): Kruna Tarle
  • Autor lutaka: Kruna Tarle i Marijana Županić
  • Autorska glazba: Igor Tatarević
  • Oblikovanje svjetla: Aleksander Čavlek
  • Fotografija: Mladen Korunda

  • Igraju: Katarina Budak, Sandra Grižić, Dario Hlevnjak, Natalie Murat, Tanja Novak, Dragica Pehar, Jelena Radmanović, Tena Šnajder, Marijana Županić
  • Kazalište: Zagrebačko kazalište mladih, 2003.

Iz kritika:

Ono što naročito impresionira gotovo razgaljuje svakog gledaoca u ovoj predstavi je jednostavnost i lakoća glumaca da pričaju na sceni zanimljivu priču, koristeći se... lako i ležerno, svime što im pri tome dođe pod ruku.
(Bojan Munjin, Zarez)

Vidljivo je to u upotrebi hipertrofiranih scenskih detalja, plošnih lutaka od kartona, koji se u svojoj nedovršenosti doimaju groteskno i začudno, u svojevrsnom kazališnom siromaštvu koje s nekoliko elemenata stvara kaleidoskop divnih slika.
(Helena Braut, Vjesnik)

...Svjedoče o autorici koja je svoju karijeru započela kao plesačica, njezina likovna obrazovanost je zavidna, nadahnuta je Bauhausom. U njezinim se predstavama na čudesan način prepliću vizualno i likovno, a riječ je gotovo posvećena i daje tek akcente na radnju. Njezine predstave nalikuju snovima.
(Želimir Ciglar, Večernji list)

Predstava... posjeduje suptilan senzibilitet i finoću izraza s kojima se neki od prizora pretvaraju u scensku poeziju... Fasade istražuju sve što je u vezi s tišinom i nježnošću, sve što je sitno i jedva primjetno, i polagano.

Djeca postaju ključ za razumijevanje, bolje rečeno osjećanje predstave Zemlja je okrugla, kao i svih drugih predstava u režiji Krune Tarle.
(Bojan Munjin, Zarez)

Uvodni prizor stvaranja svijeta je nezaboravan.
Zemlja je okrugla jedna je od onih rijetkih predstava za koje nam se čini da imaju svoju duboku svrhovitost u svijetu u kojem živimo.... Fasade su postigle ono što u velikoj većini predstava nedostaje – vratiti nam vjeru ne samo u kazališni čin nego i u život kao takav.
(Tajana Gašparović, Slobodna Dalmacija)

Osjetilni znak ovdje izaziva pamćenje i pokreće poetske slike u kojima ravnopravno sudjeluju i materijali i izvođačice s namjerom da se pomaknu ili izbrišu rubovi što razdvajaju scenografiju od kostima, tijelo od lutke ili predmeta, glazbu od tišine.

Zemlja je okrugla je predstava koja oduševljava svježinom, neposrednošću i kultiviranošću izraza. Bez dociranja i s mnogo razonode, ona ponajviše pokazuje kako treba izgledati kvalitetno kazalište za djecu koje ne poznaje jeftine trikove i brza rješanja.
(Helena Braut, Vjesnik)