Suma prica Suma prica Suma prica Suma prica Suma prica Suma prica Suma prica Suma prica

ŠUMA PRIČA

  • Režija, scenografija, lutke, kostimi, plakat: Kruna Tarle
  • Dramatizacija i tekst: Tena Šnajder
  • Grafičko oblikovanje: Ana Prlić
  • Izrada scenografije: Miljenko Sekulić
  • Izrada lutaka i kostima: Marina Čurković i Kruna Tarle

  • Igraju: Ana Malnar, Magda Henok
  • Kazalište: Centar mladih Ribnjak, Scena Ribica, 2015.

„Idemo raditi predstavu za djecu, takvu koja će u najvećoj mogućoj mjeri biti nalik dječjoj igri!“ Na ovakav moj poziv odazvale su se Ana, Magda i Betina (koja je u međuvremenu postala mama, baš kao što sam i ja stekla titulu bake), osobe koje duboko osjećaju umjetnost, a jednako su se ostvarile i u radu s djecom. Trudimo se tako da gradeći ovo krhko zdanje čitavo vrijeme pred očima imamo baš to Dijete i samo njega, i da ga ne podređujemo nikakvim njemu tuđim zakonima. Polazimo, naravno, od lutke. U čemu je tajna organski neraskidivog odnosa djeteta i kazališne lutke iz kojeg proizlazi toliko dobra za samo dijete?

„Život djeteta vrlo često mi se nadaje kao neka vrst neprekidnoga vesterna, u kojem mali, nemoćni rančer u svakom trenutku mora biti spreman da ustane u obranu svoga ranča. Stalno ugrožen u svome prostoru biološkog opstanka, gdje se zbilja vrlo često poklapa s nezbiljom, neprestano izložen neshvatljivim nepravdama što dolaze od onih koji ga i rastom i snagom toliko nadvisuju, tj.od nas odraslih, od jutra do mraka opterećen krivnjama koje su mu još i neshvatljivije od samih nepravdi, on ne može drugo no da oružje svoje obrane, svoga otpora, traži u onome čime jedino i posve samostalno raspolaže – u svojim igrama i igračkama, baš kao i u snovima svoje mašte... Ne shvaćajući još svijet odraslih, a neprestano prisiljavano da se podređuje zakonima toga svijeta, dijete se utječe svojoj mašti da bi se bar tako, i bar privremeno, moglo osjetiti slobodno. Upravo stoga lutka, u zbiljnom životu nemoćna baš kao i dijete, kada je scenska čuda učine svemoćnom, donosi mališanu punu satisfakciju.", tankoćutno piše velik umjetnik Milan Čečuk (Kazalište lutaka i dijete, Djetinjstvo, časopis o književnosti za djecu, 1980.).

ŠUMA PRIČA, lutkarska je predstava nastala u koprodukciji umjetničke organizacije KRUNA TARLE –art (grupa Fasade) i Centra mladih Ribnjak (Scena Ribica). Ciljano je rađena za najmlađu publiku, tako da je primjerena djeci već od nepune dvije godine nadalje. Predstava je nastala po motivima poznate pripovijetke ZLATOKOSA I TRI MEDVJEDA. Iako jednostavne i lako prenosive scenografije, tako da se može igrati u svakom prostoru, predstava pruža cjelovit doživljaj kazališta zbog svoje maštovite i profinjene estetike. Stručna pedagoška provjera i pokusna reakcija najmlađih, potvrđuju da se radi o predstavi što je djeci zanimljiva, emocionalno topla i duhovita, koja proizlazi iz njihovog doživljajnog svijeta i nalik je na dječju igru. Odgojne poruke kao što su vrijednosti obiteljske topline te odnos prema prirodi, kao i brojni edukativni momenti, u predstavi su prisutni u nenametljivom obliku.

Dojmovi:

"Više sam nego oduševljena predstavom. Jedna od rijetkih lutkarskih predstava koje sam imala prilike vidjeti u našoj zemlji, a i u inozemstvu, koja me je cijelo vrijeme zaokupljala vizualno, slušno, intelektualno i emocionalno.

Nježan odnos glumaca i publike u kojem smo svi potaknuti na izvođenje priče. Maštovita scenska obrada koja je ujedno i edukativna (krošnje u obliku lista simboliziraju drveće). Poticanje dječje maste jednostavnim, a opet kreativnim lutkama. Rječnik kojim je priča ispričana je poznat djeci i dio je njihovog svakodnevnog života.

Svakako sam uvjerenja da bi sva djeca predškolske dobi uživala u predstavi i šteta bi bilo propustiti je. Toplo preporučam predstavu svim roditeljima i odgojiteljima koji imaju ili se brinu za djecu predškolskog uzrasta.

Marijana Obranic- Graham, odgajateljica s hrvatskom i engleskom diplomom, DV IZvor, Bregana

Više o predstavi "Šuma priča" pročitajte OVDJE.

PREUZMITE BROŠURU