Djevin skok Djevin skok Djevin skok Djevin skok

DJEVIN SKOK ILI PROLJEĆE U SLIJEPOJ ULICI

  • Autorski projekt (ideja, režija, dramaturgija, scenografija, kostimografija, lutke, glazbena dramaturgija): Kruna Tarle
  • Scenski pokret: Milana Broš
  • Oblikovanje svjetla: Aleksandar Čavlek
  • Fotografija: Sandra Vitaljić

  • Igraju: Katarina Budak, Natalie Murat, Tanja Novak, Dragica Pehar, Jelena Radmanović, Tena Šnajder, Marijana Županić
  • Kazalište: Zagrebačko kazalište mladih, 2001.

Iz kritika:

"Hodati tragom slikarice kao što je Raškajeva, usudila se, koliko vidim, jedino Kruna Tarle – još jedna konvencijama slabo prilagođena i vrlo talentirana umjetnica, majstorica u nas slabo poznatog žanra teatra figura.

Već i žanrovski Kruna Tarle unutar domaćeg glumišta zauzima iznimnu – samim time katkad i izoliranu, usamljenu – kreativnu poziciju.
Scenski izraz koji skupina njeguje ne uči se ni na zagrebačkoj ADU niti u lutkarskim učilištima; radi se o spoju vizualnog teatra, glumačkog, plesng i lutkarskog teatra, pri čemu naglasak neprestance ostaje na aktivnoj MASKI i slikovitosti scene, a ne na glumačkom govoru.

O načinu na koji je mišljena ova predstava mogu samo konstatirati da ga ne razlikujem od poezije: na djelu je ista evokativnost i preciznost slika, ista montaža unutarnjih prostora. Djevin skok je predstava fenomenalne snage i ljepote.

Slava Raškaj navodno je skakala s klupa u Stenjevcu, mašući rukama poput ptice. Ovaj Djevin skokk, lirska predstava Krune Tarle, Raškajevoj konačno poklanja zasluženi let."
(Nataša govedić, Novi list)

"Osjetilni znak ovdje izaziva pamćenje i pokreće poetske slike u kojima ravnopravno sudjeluju i materijali i izvođačice s namjerom da se pomaknu ili izbrišu rubovi što razdvajaju scenografiju od kostima, tijelo od lutke ili predmeta, glazbu od tišine.

Sofisticirana predstava Djevin skok ili Proljeće u slijepoj ulici, utrla je put teatarskih istraživanja vođenih bogatom fantazijom. Njih odlikuje i visoka i profinjena likovnost, fragmentarni pristup priči te metaforičnost koja ju prožima."